AD–WO

Awoke House is designed for siblings returning home—after having lived in the US for a long period of time—to build houses within their father’s compound in Addis Ababa. There are several existing structures on the site, including a house built by their father 90 years prior. The project extends the collective memory of the place by facilitating an existing cultural tendency to expand living spaces to the exterior. The new houses are integrated with the existing structures by a simple canopy and landscape strategy.

Concrete post and beam construction with 2.6 meter bays is infilled with either glass or stone that matches the existing perimeter wall.
Landscape strategy and canopy above.

A paved grid is overlaid on the site, framing the pervious landscape in between and providing a connective tissue that links the three houses together. The fixed canopy encourages communal outdoor activities beneath it throughout the year, while the terrace above provides an elevated stage for family members to simultaneously engage the houses, the site, and the landscape beyond the perimeter wall.

The two houses are mirrored in section to take advantage of the drop in topography.
Landscape strategy unifying existing and proposed elements on the site.
The terrace can be accessed directly from the bedrooms in House No. 2.
The area below the canopy allows for the horizontal expansion of living spaces
Landscape and canopy as connective tissue

Client: Private

Type: Two Family Residence

Location: Addis Ababa, Ethiopia

Year: 2014–Ongoing

Area: 425 Sq m

Team: Emanuel Admassu, Jen Wood, DeMar Jones, Gary McGaha Jr., Antwan Rucker