AD–WO

This single-family residence is located in the neighborhood of Old Airport in Addis Ababa. A typical residential compound positions the house in the middle of the plot, casting the surrounding landscape as leftover space. This project, however, equalizes indoor and outdoor space by dividing the plot into five strips, composed of interior and exterior rooms.

Segments of the compound wall are instrumentalized as core components of the house.
An unfolded courtyard.

The house achieves maximum transparency on the east-west axis, afforded by sliding glass panels that demise interior and exterior rooms that are open for much of the year due to the mild climate of Addis Ababa.

The north-south axis, however, is strategically opaque, allowing for concentrated pockets of storage, structure, and utilities.
A central staircase connects the ground floor to the roof terrace, capped with a glossy light well.

Client: Private

Type: Single Family Residence

Location: Addis Ababa, Ethiopia

Year: 2019

Area: 940 Sq m

Team: Jen Wood, Emanuel Admassu, Louna Bou Ghanem

Local Architect: Yema Architecture